Allt flera mobila enheter gör MDM till en nödvändighet

Tomas har närmare tjugo år i it-branschen bakom sig. Nu arbetar han som it-arkitekt på konsultföretaget Knowledge Factory. Hans specialitet är att integrera hårdvara med olika operativsystem, vanligen Apples produkter med Microsofts Infrastruktur. Detta har blivit en alltmer efterfrågad kompetens med kraven på att integrera alla olika typer av mobila enheter.

tomas-lepa

“Apple är dyra men lättare att integrera och Microsofts enheter är både billiga och enkla att integrera. I större organisationer kommer detta att avgöra.”

Tomas har mycket synpunkter på utvecklingen mot allt mer mobil it-kraft kommer att se ut. Bland annat tror han att Microsofts Windows Phone nu står inför sitt genombrott.

Windows Phone kommer att komma starkt

– Visst, alla diagram visar just nu att Windows Phone har några få procent medan Apple och Android dominerar fullkomligt. Men alla större företag och organisationer som myndigheter, kommuner och liknande vill ha system som är enkla att integrera. Med alla mobila enheter som mobiltelefoner, plattor och nu senast olika typer av klockor måste det vara så enkelt som möjligt att få alltsammans att fungera ihop. Det ska både ha hög säkerhet och till lägsta möjliga kostnad. Då är det svårt att motivera androidenheter som visserligen är billigare att köpa men svåra och kostsamma att integrera. Apple är dyra men lättare att integrera och Microsofts enheter är både billiga och enkla att integrera. I större organisationer kommer detta att avgöra.

– De mobila enheter som nu kommer med Windows Phone kostar bara några tusenlappar med samma funktionalitet som de häftigaste Apple- och Androidlurarna erbjuder för 7-10 000 kronor. På sikt är det hela kostnaden per användare som fäller avgörandet. Med hela kostnaden menar jag både inköp av hårdvara men framför allt kostnader för integration och säkerhet. Inte minst för den viktiga användargruppen skolor är detta mycket viktigt.

Mycket spännande saker är på gång i utvecklingen mot ökad mobilitet. Bara en så enkel sak som laddningen av de mobila enheterna blir allt enklare och även den trådlösare. Därför har exempelvis Ikea har tagit fram nattygsbord med trådlös laddning av mobila enheter. De klockor med hälsofunktioner som vi börjat se kan också komma att fungera som betalningsapplikation med inbyggda betalningsenheter och som någon form av legitimation.

MDM är nödvändigt för att hålla reda på accesser och säkra enheterna

Mobile Device Management eller MDM är namnet på helhetstänkandet för hanteringen av alla nya mobila enheter. Från att ha varit i en situation där de anställda kom med sina egna telefoner och plattor och anslöt dem så går trenden mot att arbetsgivaren tar kontroll även över dessa enheter.

Säkerheten då? Hur kan jag vara säker på att NSA eller för den delen ryssar och kineser inte är inne och kollar på mina mobila enheter.

“Det är svårt att få äldre personer att acceptera komplicerade lösenord.”

– NSA kan nog få tag i vad de vill i de flesta enheter. Men om vi talar om vanligare hot så ger lite komplexare lösenord en avsevärt förhöjd säkerhet. Men det är svårt att få äldre personer att acceptera komplicerade lösenord. Ungdomarna är vana vid sådana men om de äldre i ledningen inte accepterar det kommer säkerhetstänkandet inte sätta sig i resten av organisationen.

Alla mobila enheter kommer att kopplas till molnet

Alla dessa enheter ska kopplas till molnet för möjlighet till en enkel åtkomst från alla mobila enheter du har tillgång till. Tidigare har det varit förenat med svårigheter att koppla upp sig mot affärssystem och liknande komplexa system hos arbetsgivaren via telefon och platta. Men allt tyder på att lättarbetade appar för alla system blir standard. De måste också klara att man kan jobba vidare i systemet även om uppkopplingen då och då försvinner under arbetets gång.

Det kommer att bli spännande att följa vart allt detta leder oss.