Tomas Qviberg reflekterar över undersökningsresultatet

Vad är din generella inställning till svenska IT-konsultmäklare när det gäller den kompetens och kvalitet de erbjuder?
– Resultatet visar att konsultmäklarna är här för att stanna. För många mindre konsultföretag med stark teknisk kompetens är det praktiskt att kunna lägga ut försäljningsarbetet på en konsultmäklare. De vanligaste kommentarerna från konsulterna är att det som är viktigast för dem är att det råder transparens mellan dem och konsultmäklaren så att det inte visar sig att mäklaren skär emellan på ett oschyst sätt.

tomas_q

– Det märkliga är dock att jag aldrig trodde på konsultmäklarna när de först dök upp. Jag trodde i likhet med en del nu bortglömda statsråd att det var en fluga som skulle försvinna eftersom ingen gillade företeelsen. Men det visat sig ha allt starkare överlevnadskraft. Jag själv började med konsultmäkling för en massa år sedan och nu måste man nog säga att det är helt accepterat. Fördelen är ju att det blir en mer professionell upphandling vilket de stora konsultköparna uppskattar och det faktum att man inte måste hålla reda på massor av leverantörer.

Vilka svenska IT-konsultmäklare känner du till eller har hört talas om?
– Konsultkompaniet har tappat något i spontan hågkomst så det får vi jobba med. Annars har vi ju tagit marknadsandelar under året så det borde visa sig i de kommande undersökningsresultaten.

Betyg på olika konsultmäklare?
– Lite förvånande utveckling men kanske är ägar/namnförändringen i Madeo med tillkommande annat fokus en bakgrund till det lägre betyget.

Hur tror du att ert företags omsättning kommer att bli 2013 i jämförelse med 2012?
– Det är ju en oförändrat positiv attityd. Jag tror att dessa entreprenörer är obotliga optimister. De är av den sorten som inte tar skydd när det blåser utan bygger väderkvarnar. Trots allt kan vi se att prospekteringen på marknaden minskat med 20 procent och antalet CVn som kommit in till oss har ökat med hundra procent vilket alltid är ett tecken på att man behöver fler intäktskällor.

Trender 2013?
– Konsultkompaniet utvecklas och tar marknadsandelar. Vi ser positivt på framtiden även om jag tror att 2013 blir tufft för branschen. Men vi har alltid jobbat långsiktigt med mantrat “Vi ska göra affärer om tio år också”. Anledningen till detta är transparensen. Vi behandlar alla våra partners lika och håller samma prisbild mot alla kunder. Vår bästa referens är ändå att vi haft trettio ramavtal. Det får man endast om man sköter sig.

– Den kompetens som främst efterfrågas idag och troligen 2013 också är data warehousing, business intelligence samt CRM. CRM är för mig den mest grundläggande affärsfunktionen – att nå kunder för att kunna fakturera mera. Ett område som det talas allt mer om är förstås Big Data. Tror att vi kommer få en hel del förfrågningar om det med en liten början under 2013.